onsdag, augusti 31, 2005

5 dagar

...utan ett fungerande katalogsystem: ett skräckscenario som vi just genomlevt. Återlämnade böcker, skivor, filmer, tidskrifter har hopat sig så att det till slut känts som att arbeta på ett antikvariat (inget ont om det) snarare än ett bibliotek.Inte kul när systemet får förstoppning, mao:-)
Nu verkar det som att i alla fall vår opac fungerar...

torsdag, augusti 25, 2005

Gräv där du står

...blev (bland en hel del annat, naturligtvis) kontentan för mig av Bibliotek Gävleborgs arbetsmöte i Söderhamn inför 2006 års tema Mångkultur. Läs mera om Mångkulturåret på regeringens webbplats !!

Efter att ha lyssnat på Barbro Bolonassos från Fisksätra bibliotek (Nacka kommun) inser jag att det ju i princip bara är att hålla ögon och öron öppna. Vilka talanger har vi i vår närmaste omgivning? Kan vi, vill vi ställa vårt biblioteksrum till förfogande? Kan vi göra plats för samtal, kurser, möten, egna initiativ? Kan vi sluta se på människor från andra länder som en del av ett problem, och i stället som en del av lösningen?

En annan fråga: vem är du själv? Hur vill du bli sedd och bemött? Vill du gå omkring med en flagga i pannan och alltid representera SVERIGE och aldrig dig själv? I hope not!

Ja, så där far tankarna runt. En sak är säker, enfärgat blir Sverige aldrig mer, om det nu någonsin varit det. Och tack och lov för det!!!

måndag, augusti 22, 2005

Vem äger rummet?



Som folkbibliotek, ja bibliotek, förväntas man ju stå för en mängd saker för minsta möjliga kostnad :-)

Best things in life are free - eller är de inte det? Hur ligger det t ex till med vår slentrianmässigt tagen för givna yttrandefrihet?

Under tidigt 80-tal arbetade jag med en uppsats om graffiti, och fann då att "klotter faller under brottsbalkens 12 kapitel, första och andra paragrafen, som talar om skadegörelse och åverkan. Skadegörelse är den allvarligaste förseelsen och kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader. " Idag behöver man inte vara något geni för att uppfatta de negativa laddningarna kring graffiti - ofta likställs denna bildform som verkligen kan manifestera sig på olika nivåer med onyanserat klotter.

Av den planerade graffitiväggen i Sandviken har hittills blivit intet, sedan grannar inlagt veto.

Till yttermera visso tänker Sandvikens folkbibliotek i samarbete med Sandvikens Konsthall arrangera en workshop i graffiti 12-17 september...Enligt Pärra Andreasson, konstnär och ledare för vår workshop, var hans äldsta deltagare i en annan graffitiworkshop runt 65 år. Hur reagerar Sandviken?

måndag, augusti 08, 2005

Medielandskap

Hur orienterar vi oss bäst som bibliotek i det ständigt skiftande medielandskapet?
Några patentlösningar finns väl inte, min enkla hypotes är att vi får ta ett djupt andetag eller två, dyka i och våga prova!

Här lite av det som tankarna kretsar kring just nu:

Skype

Mp3-böcker

Podcasting